Impact - środki czystości
Promocje
Ręcznik w roli Katrin System 460103, 2w biały, opakowanie 6 rolek
Ręcznik w roli Katrin System 460103, 2w biały, opakowanie 6 rolek
324,11 zł 183,27 zł 263,50 zł 149,00 zł
szt.
Katrin 40216 Ręcznik składany ZZ 1W biały, op. 4000 listków
Katrin 40216 Ręcznik składany ZZ 1W biały, op. 4000 listków
137,37 zł 82,99 zł 111,68 zł 67,47 zł
szt.
 Katrin 104749 Papier toaletowy mała rolka, 2W biały, op. 56 rolek
Katrin 104749 Papier toaletowy mała rolka, 2W biały, op. 56 rolek
104,45 zł 69,95 zł 84,92 zł 56,87 zł
szt.
Ręcznik ZZ Katrin 35298 + gratis Velodes Gel 500 ml
Ręcznik ZZ Katrin 35298 + gratis Velodes Gel 500 ml
121,77 zł 119,00 zł 99,00 zł 96,75 zł
szt.
Papier toaletowy jumbo Pureline 2W 180mb op. 12 rolek
Papier toaletowy jumbo Pureline 2W 180mb op. 12 rolek
86,10 zł 79,00 zł 70,00 zł 64,23 zł
szt.
Katrin 35298 Ręcznik ZZ, 2W biały, op. 4000 listków
Katrin 35298 Ręcznik ZZ, 2W biały, op. 4000 listków
213,96 zł 106,89 zł 173,95 zł 86,90 zł
szt.
Ręcznik składany ZZ Katrin Basic 35564, 2w naturalny, opakowanie 4000 listków
Ręcznik składany ZZ Katrin Basic 35564, 2w naturalny, opakowanie 4000 listków
204,67 zł 98,28 zł 166,40 zł 79,90 zł
szt.
Papier toaletowy Katrin Classic System ECO 103424, 2w biały, opakowanie 36 rolek
Papier toaletowy Katrin Classic System ECO 103424, 2w biały, opakowanie 36 rolek
274,72 zł 217,71 zł 223,35 zł 177,00 zł
szt.
Ręcznik ZZ Pureline, makulaturowy, biały 2W 3000 listków
Ręcznik ZZ Pureline, makulaturowy, biały 2W 3000 listków
79,95 zł 68,88 zł 65,00 zł 56,00 zł
szt.
Ręcznik ZZ Pureline celuloza 2W op. 3000 listków
Ręcznik ZZ Pureline celuloza 2W op. 3000 listków
95,94 zł 73,80 zł 78,00 zł 60,00 zł
szt.
Darmowa dostawa

Darmowa dostawa 345 zł

Jak i czym czyścić urządzenia chłodnicze w gastronomii? 0
Jak i czym czyścić urządzenia chłodnicze w gastronomii?

Jak i czym czyścić urządzenia chłodnicze w gastronomii?

Firmy działające w branży gastronomicznej muszą sprostać szeregowi wymogów sanitarnych. Powód jest prosty: jedzenie może dość łatwo ulec kontaminacji, a od tego prosta droga do narażenia klienta na zatrucie pokarmowe. Jedną z ważnych kwestii, o których trzeba pamiętać, jest prawidłowe czyszczenie urządzeń chłodniczych w gastronomii. Zastanawiasz się, czym i jak umyć lodówkę w restauracji czy sklepie spożywczym? Wyjaśniamy.

Mycie urządzeń chłodniczych w gastronomii – zapomnij o domowych środkach

Bardzo częstym błędem popełnianym przez firmy działające w świecie gastronomii jest sięganie po typowe detergenty stosowane w domu. Jest to błędne podejście z kilku powodów. Warto pamiętać, że:

  • w lokalach gastronomicznych, zakładach przetwórczych i innych firmach z branży przez ręce pracowników „przewijają się” znacznie większe ilości jedzenia niż w domowych warunkach. Już sam ten fakt podnosi ryzyko tego, że któreś artykuły będą zepsute czy w inny sposób zanieczyszczone;
  • produkty przechowywane w urządzeniach chłodniczych w gastronomii mają kontakt ze znacznie większą liczbą osób – na dłoniach każdego pracownika, który np. zapomni umyć ręce, mogą zostać przeniesione szkodliwe patogeny, z którymi domowe środki sobie nie poradzą;
  • domowe produkty zazwyczaj nie spełniają wymogów branży gastronomicznej – zwłaszcza że konieczne jest tu nie tylko regularne czyszczenie powierzchni, ale również dezynfekcja;
  • urządzenia chłodnicze – magazynowe czy ekspozycyjne – wymagają zastosowania preparatów, które są skuteczne również w niskich temperaturach.

Z tych powodów warto sięgnąć po profesjonalny środek do mycia lodówki, który jest przeznaczony do zastosowania w gastronomii.

Czytaj też: MYCIE I DEZYNFEKCJA W GASTRONOMII – 8 NEWRALGICZNYCH PUNKTÓW, O KTÓRE TRZEBA ZADBAĆ

 

Jaki płyn do czyszczenia lodówki warto wybrać w gastronomii?

Najlepiej sprawdzają się środki, które są przeznaczone konkretnie do mycia urządzeń chłodniczych. Takie preparaty:

  • mają skoncentrowaną postać, dzięki czemu są bardzo ekonomiczne – najczęściej rekomendowane jest zastosowanie ok. 2,5-50 ml środka na 1 l wody, co oznacza, że zużycie np. 5-litrowego opakowania zajmuje sporo czasu;
  • dostosowane do użytku profesjonalnego, co potwierdza np. atest PZH;
  • dobrze radzą sobie zarówno z elementami z tworzyw sztucznych, jak również tymi ze stali szlachetnej – dlatego można je zastosować również np. do urządzeń chłodniczych produkcyjnych;
  • zawierają składniki, które pozwalają pozbyć się nie tylko standardowych zabrudzeń, ale również bardziej uporczywych plam, np. z krwi;
  • eliminują przykre zapachy, które mogą utrzymywać się na powierzchni np. po tym, gdy została ona zalana zepsutym nabiałem.

Stosowanie produktów tego typu pozwala zyskać pewność, że wszystkie powierzchnie zostaną precyzyjnie oczyszczone, a urządzenia chłodnicze będą mogły ponownie posłużyć do bezpiecznego przechowywania żywności.

 

Jak wyczyścić lodówkę gastronomiczną?

Dobór odpowiednich środków do czyszczenia lodówki to tylko jeden ważny aspekt. Drugim jest trzymanie się zasad dotyczących mycia i konserwacji urządzeń chłodniczych. Oto najważniejsze kwestie, o których trzeba pamiętać.

Jak często myć urządzenia chłodnicze?

Zaleca się częste i regularne mycie urządzeń chłodniczych. I tak:

  • lodówki i chłodnie na kuchni, w sklepach mięsnych czy cukierniach należy czyścić na bieżąco po zakończeniu pracy – powinno się to zrobić codziennie na koniec dnia pracy. Są w nich przechowywane nieosłonięte produkty spożywcze, więc zaniedbanie tego obowiązku mogłoby skutkować szybką kontaminacją i rozwojem patogenów;
  • urządzenia chłodnicze magazynowe, takie jak lodówki w spiżarni kuchni restauracyjnej czy lokalu gastronomicznym, powinno się myć gruntownie i dezynfekować minimum raz w tygodniu;
  • chłodnie zaleca się myć w miarę możliwości raz na tydzień lub wg potrzeb zewnętrznych;
  • zamrażarki gastronomiczne powinny być czyszczone mniej więcej 1 raz na miesiąc, a mroźnie co najmniej raz na trzy miesiące.

Jak wyczyścić lodówkę gastronomiczną?

Przy zastosowaniu profesjonalnych środków do czyszczenia urządzeń chłodniczych warto nałożyć rękawiczki ochronne.

 

Jak czyścić lodówkę w poprawny sposób?

Zastanawiasz się, jak myć urządzenia chłodnicze w gastronomii? Należy:

  • opróżnić komorę ze wszystkich produktów – na czas mycia należy je umieścić w innej lodówce, aby zachować warunki prawidłowego przechowywania;
  • wyłączyć urządzenie;
  • przy pomocy ściereczki lub szczotki pozbyć się wszystkich pozostałych odpadów po produktach spożywczych (jeśli takie są);
  • umyć dokładnie powierzchnie przy pomocy roztworu profesjonalnego preparatu do czyszczenia lodówki - może to być np. Voigt H630. Do oczyszczenia problematycznych miejsc, np. rogów warto wykorzystać szczotkę, która pozwoli wydobyć resztki brudu;
  • dokładnie umyć powierzchnie wodą – tak aby pozbyć się preparatu;
  • osuszyć urządzenie chłodnicze.

Po wykonaniu tych prac jest ono gotowe do ponownego podłączenia. Opcjonalnie, raz na jakiś czas, należy wykonać również dezynfekcję. Wówczas, po umyciu komory lodówki wodą trzeba zaaplikować odpowiedni preparat i pozostawić na czas wskazany przez producenta, a następnie spłukać wodą pitną. Po przeprowadzeniu tej procedury można włączyć agregaty.

Należy także pamiętać o zapisaniu faktu umycia lodówki w odpowiedniej karcie, zgodnie z instrukcjami HACCP

Jeżeli potrzebujesz pomocy przy doborze środków do mycia i dezynfekcji urządzeń chłodniczych, zapraszamy do kontaktu.

Komentarze do wpisu (0)

Blog kategorie
Tytuły artykułów bloga
Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z naszą polityką prywatności
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium