Impact - środki czystości
Darmowa dostawa

Darmowa dostawa 345 zł

Jak wyczyścić grill gastronomiczny – krok po kroku 0
Jak wyczyścić grill gastronomiczny – krok po kroku

Jak wyczyścić grill gastronomiczny – krok po kroku

Grill gastronomiczny to sprzęt wszechstronny i nieoceniony w wielu restauracjach. Niezależnie od tego, czy smażone są na nim burgery albo steki, czy podpiekane tortille lub naleśniki, warto zadbać o jego czystość. Bez sprawnie działającej czystej przestrzeni do grillowania trudno jest zdobyć uznanie klientów. Dlatego jedną z ważniejszych czynności jest konserwacja i utrzymanie sprzętu w czystości. Jak zrobić to profesjonalnie? Oto Twój poradnik krok po kroku.

Dlaczego czyszczenie rusztu grilla jest ważne?

Niezależnie od tego, czy jest to grill gazowy gastronomiczny, czy grill elektryczny gastronomiczny, należy zadbać o jego regularne czyszczenie i usuwanie resztek przygotowanych wcześniej posiłków. Podczas smażenia tłuszcze, soki i inne pozostałości jedzenia osadzają się na powierzchni rusztu. Jeśli ten tłuszcz i brud nie zostaną usunięte, będą stale gromadzić się na powierzchni grilla w postaci gumowatej warstwy zanieczyszczeń. To właśnie ona następnie zwęgla się i tworzy twardy, przypalony osad, który jest niezwykle trudny do usunięcia. Podczas przygotowywania potraw na tak zabrudzonej powierzchni ciepło nie będzie przenosić się równomiernie na potrawę. To wszystko odbija się na jej jakości.

Poza tym profesjonalny grill gastronomiczny wymaga regularnego czyszczenia, ponieważ ten proces:

  • zapobiega wyciekom stopionego tłuszczu i rozlewaniu się go wokół grilla;
  • korzystnie wpływa na smak potraw;
  • skutecznie zapobiega przedostawaniu się bakterii do żywności;
  • zapobiega tworzeniu się pleśni;
  • odstrasza gryzonie;
  • pozwala zwrócić uwagę na potrzebę konserwacji lub wymianę poszczególnych części.

 

Poznaj także: Mycie i dezynfekcja w gastronomii – 8 newralgicznych punktów, o które trzeba zadbać

 

Umyta i czysta kuchnia przemysłowa

Kuchnia jest sercem każdej restauracji. Utrzymanie jej w czystości, zwłaszcza sprzętów przeznaczonych do gotowania i smażenia takich jak grill gastronomiczny, jest kluczowe dla zachowania zasad BHP. Dodatkowo wpływa znacząco na jakość potraw.

 

Jak wyczyścić grill? – o tym warto pamiętać

Grill gastronomiczny może być wykonany z różnych materiałów – stali, żeliwa lub chromu. Każdy z nich ma swoje zalety i inny sposób czyszczenia. Wiedza, z jakim materiałem pracujesz, pomoże uniknąć przypadkowych uszkodzeń, które mogą obniżyć wydajność sprzętu.

Chociaż istnieje wiele sposobów, aby płaska płyta grillowa lub żeliwny ruszt pozostały czyste, nie wszystkie z nich są sobie równe. Jeśli zastanawiasz się, jak wyczyścić zardzewiały ruszt grilla lub przypaloną płytę grillową, zapewne w pierwszej kolejności myślisz o skrobaku. Takie szorowanie może być czasochłonne i pracochłonne. Niekoniecznie też gwarantuje całkowite wyczyszczenie powierzchni i jest dla niej bezpieczne. Dlatego ważne jest, żeby czyszczenie grilla gazowego, elektrycznego lub węglowego odbywało się sprawnie i skutecznie. Do tego potrzebny jest odpowiedni środek do czyszczenia grilla gastronomicznego.

 

Czym wyczyścić grilla gastronomicznego?

Najlepiej, gdy grill gastronomiczny zostanie umyty od razu po przygotowaniu potrawy. Wówczas wystarczy ścierka lub zmywak, ciepła woda i płyn do mycia naczyń. Ale czym wyczyścić ruszt od grilla, na którym zostały przypalone resztki? Co zrobić ze spieczonymi zabrudzeniami?

Wówczas warto postawić na profesjonalny środek do czyszczenia grilla, a zwłaszcza gotowy do użycia środek do usuwania przypalonego tłuszczu marki Voigt. Jeśli więc zastanawiasz się, jak wyczyścić grill, Voigt H644 to Twoje skuteczne rozwiązanie. Jest to preparat do czyszczenia grilla, który został stworzony do usuwania spieczonych, zaschniętych i silnych zabrudzeń nawet w niskich temperaturach.

Można go stosować zarówno do grilla gastronomicznego gazowego lub elektrycznego, jak i szyb w piecach oraz patelni w kuchennych restauracjach. Ten środek do czyszczenia rusztu grilla i innych powierzchni ma formę aktywnej piany, dzięki czemu doskonale rozpuszcza i usuwa przypalone lub zapieczone resztki potraw, sadzę oraz pozostałości tłuszczu.

 

Jak wyczyścić grilla gastronomicznego? – przewodnik krok po kroku

Już wiesz, że używanie skrobaków i szorowanie grillowych powierzchni nie zawsze jest skuteczne i bezpieczne. Wiesz też, że odpowiedni preparat do czyszczenia grilla sprawi, że proces czyszczenia będzie łatwiejszy i wydajniejszy. W zaledwie kilku prostych krokach możesz usunąć zabrudzenia szybciej i bezpieczniej niż wtedy, gdy szorujesz gorącą powierzchnię.

Jak umyć ruszt z grilla skutecznie i bez zbędnego wysiłku?

Krok 1. Spryskaj grill gastronomiczny preparatem Voigt H644. Rozpylony środek stworzy na powierzchni aktywną pianę.

Krok 2. Od razu weź miękką gąbkę, lekko dociśnij do powierzchni i delikatnie przetrzyj grilla. Aby zwiększyć skuteczność usuwania uporczywych zabrudzeń, możesz pozostawić pianę na powierzchni przez dłuższy czas. Pamiętaj tylko, by nie doprowadzić do jej wyschnięcia.

Krok 3. Obficie spłucz mytą powierzchnię czystą wodą.

Krok 4. Użyj ściągaczki, żeby usunąć pozostałości wody i ewentualnych zabrudzeń.

Krok 5. Pozostaw powierzchnię grilla do wyschnięcia lub wytrzyj ruszt suchą, czystą szmatką.

Bez względu na to, czy grill gastronomiczny jest zupełnie nowy, czy znajduje się w kuchni przemysłowej od lat, zawsze ważne jest jego dokładne czyszczenie. Jeśli nie wiesz, od czego zacząć lub masz problemy z doborem odpowiedniego preparatu, zapraszamy do kontaktu.

 

Komentarze do wpisu (0)

Blog kategorie
Tytuły artykułów bloga
Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z naszą polityką prywatności
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium